wtorek, 1 września 2015

Dla ochłody - obiad na dziś

Niektórzy mają już dość upałów, ale ja mam ciągły niedosyt lata i cieszę się, że mamy taką piękną pogodę. Kombinuję sobie kulinarnie z typowo letnimi przepisami i cieszę się sezonowymi owocami i warzywami. Ostatnie moje odkrycie (czemu tak długo zwlekałam?!) to chłodnik ogórkowo miętowy. Może i wam zasmakuje.
Jak sama nazwa wskazuje niezbędne są ogórki, świeża mięta i coś białego. U mnie był to kefir i jogurt grecki. Dodałam jeszcze odrobinę rzodkiewek, tymianek cytrynowy i trochę pieprzu. Wystarczy wszystko wymieszać, wstawić do lodówki i poczekać, żeby się schłodziło i "przegryzło". Smacznego :)



Miłego dnia!
Marta

8 komentarzy:

  1. Super propozycja na dziś. Szkoda tylko, że to już końcówka lata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze kilka ciepłych dni przed nami :)

      Usuń
  2. Ja do tej pory twierdziłam,że nie lubię chłodników ale w tym roku robiłam ogórkowy ,także z jogurtem greckim ,z koperkiem i czosnkiem- i to był jak dla mnie strzał w 10 :))
    Takiej wersji jeszcze nie wypróbowałam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez ogórkowy robiłam pierwszy raz w życiu i wersja z mięta jest rewelacyjna

      Usuń
  3. Ja w tym roku robiłam z botwinki i tak samo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chłodnik z botwinki uwielbiam i robię od lat, ale ogórkowo-miętowy to najnowsze odkrycie, które na pewno zostanie w repertuarze letnich potraw

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie dodawałam do chłodnika mięty, świetny pomysł, muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daje pyszny, orzeźwiający smak i bardzo fajnie komponuje się z ogórkiem, spróbuj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...