sobota, 31 marca 2012

Jabłko - pokusa nie tylko dla Adama

Dziś miał być post wnętrzarski, ale zrobiłam pyszny deser i koncepcja się zmieniła. No bo wiadomo, że słodkości zawsze wygrają z wierceniem dziur.


Podczas robienia obiadu przyplątał mi się pomysł, że może by tak coś upiec, np. tartę z jabłkami. Ale ponieważ jestem strasznym leniem, szybciutko odegnałam tę myśl. Nie chciało mi się ciasta zagniatać, wałkować, itd. No a najgorsze to sprzątanie po całej akcji. Postanowiłam obejść się bez ciasta i upiec same jabłka.


Jabłka obrałam, pokroiłam, posypałam odrobiną cukru trzcinowego i wstawiłam na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Gdy były miękkie wyciągnęłam i posypałam startą gorzką czekoladą i suszona żurawiną. Zdecydowanie przydałyby się jeszcze płatki migdałów, ale zostały zeżarte ostatnio w sałatce brokułowej, więc chwilowo migdałów niet.





W starej butelce po mleku udającej wazon stoją kolejne wiosenne badyle. Jak łatwo można się domyślić, znowu ogołociłam jedno z drzew pod blokiem. Pąki są coraz większe i mam nadzieję, że gałęzie wkrótce się zazielenią. Pewnie nastąpi to szybciej niż na zewnątrz biorąc pod uwagę panującą aurę. U mnie właśnie przeszło gradobicie i wszędzie jest biało.




Na szczęście czasem spomiędzy deszczowych chmur wyjrzy słońce. I wtedy jedyny problem, to jak zrobić zdjęcie, żeby w ramie nie odbijała się cała kuchnia ;)

Miłego dnia!
Marta

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na szybki deser :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie nie przepadam za deserami z owoców, ale Twój wygląda tak apetycznie, że aż ślinka cieknie :)

    Sposób na "badyle do wazonu" mamy taki sam.. ;) Z powodu braku ogródka, z którego mogłabym legalnie zerwać kilka gałązek, za każdym razem kiedy moje okazy więdną lub opadną, wyruszam na wieczorne łowy. Kiedyś mnie za to złodziejstwo gałązek do więzienia wsadzą hihihi ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z tymi gałązkami :) A deser przepyszny, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna ta butelka udająca wazon :) U mnie właśnie z powodu obfitych łowów badylowych, trochę bardziej legalnych ;) zabrakło już wazonów i gałęzie stoją w słoikach hihi :) I kuchnia w ramie też jest ciekawa :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. O jakie proste i smakowite danie:-)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie :)
    Cudne, apetyczne fotki :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...